De geschiedenis van bosbaden

Shinrin-Yoku, oftewel bosbaden, is in Japan door de overheid geïntroduceerd in de jaren 80. Het was van origine een campagne van de overheid om werkstress en technostress tegen te gaan. Daarnaast had het de positieve bijkomstigheid dat de mensen zich meer verbonden voelden met de natuur, waardoor zij er beter voor gingen zorgen.

Het is best wel bijzonder hoe deze campagne en het leven is geroepen, zonder daadwerkelijk wetenschappelijke bewijzen om de werking van bosbaden te onderbouwen. Inmiddels zijn deze bewijzen er wel en zijn de positieve effecten van bosbaden op de gezondheid van de mens een feit. In Japan is bosbaden inmiddels dan ook onderdeel van het gezondheidsstelsel.

Langzaamaan waait bosbaden over naar het Westen. Vooral in Duitsland, Portugal en Ierland zijn grotere bosbad gemeenschappen al aanwezig. Ook in Nederland wordt het steeds bekender en populairder. Zelfs huisartsen schrijven steeds vaker een wandeling in de natuur voor.

Wat is bosbaden?

Maar wat is bosbaden eigenlijk? Er is géén eenduidige definitie voor bosbaden. Vrij vertaald betekent Shinrin-Yoku je onderdompelen in de natuur. Tijdens het bosbaden gaan we alle zintuigen bij langs en daarmee op verschillende manieren onze omgeving ervaren. We gaan vertragen, verstillen en verbinden. Tijdens het bosbaden krijg je zogeheten uitnodigingen (oefeningen) die hierbij helpen. Niets moet, alles mag.

Bij bosbaden ben je niet alleen in de natuur, maar ook mét de natuur. Het is de kunst van de verbinding met de natuur ervaren en hierdoor ook meer te verbinden met jezelf en je lichaam.

Soms is het makkelijker uitleggen wat bosbaden niet is:

  • Bosbaden is geen stevige wandeling in de natuur. Soms blijven we op 1 plek, we gaan veelal vertragen en zitten veel stil. Daarom is bosbaden voor velen geschikt, hoef je niet perse fit te zijn, maar is het wel belangrijk dat je je goed aankleed.
  • Bosbaden heeft niets met zwemmen te maken. We gaan niet baden in het bos. Je badpak mag dan ook thuisblijven.
  • Bosbaden is geen mindfulness, hoewel ze wel raakvlakken hebben. Bij bosbaden ligt de focus op het relationele aspect met de natuur. Het moedigt een persoonlijke en spontane reactie aan. Waarbij gedachten en emoties er mogen zijn.
  • Bosbaden draait niet om het leren (her)kennen van flora en fauna. We gaan hier tijdens het bosbaden dan ook niet dieper op in.

De term bosbaden is iet wat ongelukkig gekozen, want het hoeft niet perse in een bos plaats te vinden. Het kan ook prima in een park of zelfs in je eigen achtertuin. Meestal is bosbaden in een (kleine) groep, maar het kan ook goed 1-op-1.

Waar is bosbaden goed voor?

Bosbaden kan goed zijn voor je fysieke en mentale welzijn. Bosbaden kan helpen bij:

  • Versterken van je immuunsysteem
  • Verlagen van je bloeddruk
  • Verminderen van gevoelens van stress, angst en depressie
  • Je dag- en nachtritme en je slaap
  • Je algehele humeur
  • Het activeren van je parasympathische zenuwstelsel
  • Meer ontspannen gevoel en helderheid in je hoofd
  • Je meer in balans voelen
  • Soms kan het ook creatieve inzichten geven of je probleemoplossend vermogen vergroten

Bovenstaande punten zijn wetenschappelijk onderzocht en bewezen. Hou er rekening mee dat bosbaden een sterk subjectieve beoefening is en dat iedereen het anders ervaart. Wat voor de één wel werkt, hoeft voor de ander niet te werken en andersom.

Wat Bosflow voor jou kan betekenen

Ontspanning en vernieuwde energie met hulp van de natuur.

Loslaten van gedachten en het omarmen van gevoelens vanuit het lichaam en hart.

Een diepere verbinding met de natuur, haar helende krachten en met jezelf.

Het herstellen van jouw band met de natuur en het voelen van jouw plek in het grotere geheel.